Geen stickers

Er zijn ook ISO-gecertificeerde rolstoelen die (nog) niet voorzien zijn van stickers waaraan de chauffeur de rolstoel kan herkennen of waarvan de stickers in de loop van de tijd zijn verdwenen. ISO-gecertificeerde rolstoelen worden namelijk al jaren geleverd. Op de plek waar de chauffeur de haken dient te bevestigen zitten dan stickers. Dat is het punt waarom de rolstoel getest is. Een ISO-gecertificeerde rolstoel zonder stickers of stickers die eraf gegaan zijn maakt de situatie voor chauffeurs onnodig onduidelijk. Dit kan bij het wisselen van chauffeurs leiden tot het weigeren van vervoer ná 1 juli 2019. Neem altijd contact op met uw leverancier. Zij zijn in verreweg de meeste gevallen de eigenaar van de rolstoel. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor het op de juiste plek plakken van de vervangende stickers. Dat is een belangrijk detail in verband met de aansprakelijkheid als er een ongeluk zou gebeuren.

Voorbeeld:
Een voorbeeld van een ISO-gecertificeerde rolstoel zonder stickers is de 2DO bij Veldink. Alle Kiddo kinderrolstoelen van Veldink4kids zijn ISO-gecertificeerd. Deze leverancier heeft een overzicht gemaakt hoe en waar te herkennen is dat het een ISO-gecertificeerde rolstoel is.

Procedures:
Een rolstoel wordt door de importeur geleverd aan een dealer, dat is in de meeste gevallen de leverancier van de verschillende gemeentes. U kunt hierbij denken aan Medipoint, Vegro, enzovoorts. Op dat moment is de dealer, als voorbeeld nemen we Medipoint, de eigenaar en ligt de verantwoordelijkheid bij die leverancier. Zij hebben van hun leveranciers, de importeurs van de rolstoelen, een protocol ontvangen hoe om te gaan met het opnieuw plakken van stickers op een ISO-gecertificeerde rolstoel. Ons advies is om contact op te nemen met de leverancier van de rolstoel. Stickers plakken op een rolstoel die ISO-gecertificeerd is mag natuurlijk wel. Plak zelf nooit stickers op een rolstoel zonder ISO-certificering. Denk hierbij aan uw persoonlijke aansprakelijkheid als er iets gebeurt.

Let op! Het werken conform de Code VVR is alleen van toepassing bij contractvervoer.Reist u privé in een voertuig of in een voertuig met gele kentekenplaten, dan is een ISO-gecertificeerde rolstoel niet vereist. Het is namelijk geen wettelijke eis. Een ISO-gecertificeerde rolstoel is het veiligst. Wij zijn van mening dat iedereen recht heeft op veilig vervoer. Kunt u geen transfer maken naar een gewone autostoel, zorg dan dat u reist in een ISO-gecertificeerde rolstoel.

 

 

 

 

 

 

 

U kunt het overzicht van Veldink hier downloaden.

Naar Boven ^