Crashtest
Wat wil een crashtest zeggen?
Een crashtest volgens ISO 7176-19 is een simulatie van een frontale botsing. Een gecrashteste rolstoel heeft dus zo’n simulatie van een frontale botsing doorstaan en is daardoor als veilig (volgens de ISO-norm) bestempeld. Zo’n rolstoel is te herkennen aan het haaksymbool op de rolstoel. Een rolstoel zonder ISO-certificering die voorzien wordt van vastzetogen en stickers, is ongeschikt als vervangende zitplaats.
Een hoofdsteun aan een rolstoel is nooit verplicht, dit geldt ook voor ISO-7176-19 gecertificeerde rolstoelen. Voor meer informatie over hoe een crashtest gaat, foto’s van crashtesten en een groot aantal gecertificeerde rolstoelen verwijzen wij u naar de brochure van Sunrise Medical.
Op 1 januari 2022 is de Code VVR die door Sociaal Fonds Mobiliteit is ontwikkeld definitief geworden. Tot 31 december 2021 gold nog een overgangstermijn voor rolstoelen die niet aan de crashtest eis (ISO-norm 7176-19) konden voldoen. Omdat met name complexe en aangepaste rolstoelen niet altijd aan de crashtest eis konden voldoen, geldt vanaf 1 januari 2022 de crashtest eis als een dringende aanbeveling.
Reis indien mogelijk op een autostoel
De meest veilige plaats in een voertuig is en blijft een gewone autostoel. Welke rolstoel iemand ook heeft, het blijft de voorkeur behouden om de overstap te maken naar een gewone autostoel. Wanneer overstappen onmogelijk is mag iemand in zijn of haar rolstoel reizen, maar enkel wanneer de chauffeur heeft bepaald of dit veilig kan. die een ISO 7176-19 gecertificeerde rolstoel heeft
Voorbeelden van gecertificeerde rolstoelen
De meeste Quickie rolstoelen zowel handbewogen als elektrisch zijn ISO 7176-19 gecertificeerd. Hetzelfde geldt voor de Breezy standaard en kantelrolstoelen, voor de Zippie-kinderrolstoelen en de Sterling Elite scootmobielen


