Scootmobiel

Scootmobiel

Het is belangrijk dat chauffeurs en passagiers zich houden aan de regels die er zijn afgesproken over het betreden van een voertuig als er gebruik wordt gemaakt van een scootmobiel.

Taxibedrijven werken in opdracht van hun opdrachtgevers conform de Code VVR. In de Code VVR staat dat het verboden is om op een scootmobiel te blijven zitten bij het betreden van de bus via de lift. Per vervoerscontract zijn de regels verschillend over of een passagier wel of niet staand via de lift, samen met de chauffeur de bus mag betreden. Helaas gebeuren er nog steeds ongelukken. Vaak vinden chauffeurs het ook moeilijk om op hun strepen te blijven staan als ze zelf ook wel zien dat reizen anders onmogelijk is. Het kan en mag nooit de bedoeling zijn dat de vervoerder hiervoor verantwoordelijk en dus ook aansprakelijk is bij een ongeval. Er is dan sprake van een onjuist hulpmiddel om te reizen. Het is belangrijk dat opdrachtgevers hun reizigers goed informeren dat op de scootmobiel blijven zitten bij het betreden van de bus nooit een optie is. Bij contractvervoer is er in de meeste gevallen sprake van bedrijven die in het bezit zijn van het landelijke Taxikeurmerk, TX-Keur. Deze bedrijven worden in opdracht van de Stichting TX-Keur onaangekondigd gecontroleerd door TUV.

Bij onaangekondigde controles die vaak plaatsvinden bij ziekenhuizen en instellingen waar veel taxi’s van verschillende bedrijven arriveren, wordt onder andere gelet op het werken conform de Code VVR. Dat wil dus zeggen dat er ook gecontroleerd wordt of een chauffeur passagiers niet op een scootmobiel de bus laat betreden.