Crashtest

Wat wil een crashtest zeggen?

Een crashtest volgens ISO 7176-19 is een simulatie van een frontale botsing. Alleen een crash geteste rolstoel mag met ingang van 1 juli 2019 als vervangende zitplaats dienen. Deze rolstoel is te herkennen aan het haaksymbool op de rolstoel. Een rolstoel zonder ISO-certificering die voorzien wordt van vastzetogen en stickers is ongeschikt als vervangende zitplaats, de rolstoel voldoet niet de richtlijnen voor het vervoer van rolstoelinzittenden – Code VVR.

Voorbeelden van gecertificeerde rolstoelen

De meeste Quickie rolstoelen zowel handbewogen als elektrisch zijn ISO 7176-19 gecertificeerd. Hetzelfde geldt voor de Breezy standaard en kantelrolstoelen, voor de Zippie-kinderrolstoelen en de Sterling Elite scootmobielen.

Reis indien mogelijk op een autostoel

De meest veilige plaats is en blijft reizen op een gewone autostoel. Welke rolstoel iemand ook heeft, het blijft de voorkeur behouden om de overstap te maken naar een gewone autostoel. Is overstappen onmogelijk, dan mag iemand die een ISO 7176-19 gecertificeerde rolstoel heeft dus reizen in zijn of haar rolstoel. Ook als dit een opvouwbare rolstoel is. Een hoofdsteun aan een rolstoel is nooit verplicht, dit geldt ook voor ISO-7176-19 gecertificeerde rolstoelen. Voor meer informatie over hoe een crashtest gaat, foto’s van crashtesten en een groot aantal gecertificeerde rolstoelen verwijzen wij u naar de brochure van Sunrise Medical.

Informatie

Steeds meer opdrachtgevers van het collectief vraagafhankelijk vervoer beginnen hun reizigers te informeren om aan de slag te gaan voor een juiste rolstoel. Klik hier voor de nieuwsbrief van AVAN, het aanvullend openbaar vervoer in Arnhem en Nijmegen. Klik hier voor de nieuwsbrief van Versis en hier voor de nieuwsbrief van Regiotaxi Haaglanden. Een aantal opdrachtgevers heeft, zoals u ziet, de passage dat passagiers staand op de lift de bus mogen betreden uitgesloten.

Het is belangrijk dat iedereen zich aan de afspraken binnen het betreffende vervoerscontract houdt.