Ongevallen

Is een taxichauffeur verantwoordelijk als een rolstoelpassagier pertinent weigert de gordel te dragen en vervolgens om het leven komt bij een ongeval? Deze vraag stond enige tijd geleden centraal tijdens een rechtszitting in Breda. De Officier van Justitie vond van wel. Ze eiste daarom een voorwaardelijke werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor 12 maanden tegen de taxichauffeur.

Een passagier overlijdt nadat een chauffeur onwel wordt in zijn taxibus en tegen een boom eindigt. Zo’n ongeval kent alleen verliezers. Uit technisch onderzoek bleek dat de chauffeur alles goed had gedaan. De rolstoel stond goed vast. De passagier droeg de veiligheidsgordel op de juiste manier en er waren geen losliggende spullen aanwezig in de bus. Het ongeval en de gevolgen kent alleen verliezers. Als de passagier geen veiligheidsgordel had gedragen of er hadden losliggende spullen in de bus gelegen had de chauffeur ook nog eens dood door schuld ten laste gelegd gekregen.

Wij adviseren chauffeurs met klem passagiers die de gordel niet of onjuist wensen te dragen te weigeren.

Veilig liftgebruik

Een belangrijk onderwerp is veilig liftgebruik. Passagiers die op een scootmobiel willen blijven zitten op de lift, terwijl dit ontzettend gevaarlijk is. Het is voor veel chauffeurs herkenbaar.

De passagiers zijn zich onbewust van de risico’s. Met alle gevolgen van dien. Ook in deze video wordt pijnlijk duidelijk hoe snel het misgaat.